Το αβγό του φιδιού έχει καθιερωθεί σαν άσχημος και κακός συμβολισμός του αναδυόμενου Εθνικισμού και μάλιστα το χρησιμοποιούν υποτιμητικά λόγο του ότι αναφέρετε σε αβγό ερπετού. Η όλη ιστορία άρχισε με μια ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν όπου κάτι κακοί άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν απο το ηθικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό τέλμα τους Γερμανούς της Γερμανίας του μεσοπολέμου. Το αβγό του φιδιού έχει κάποια χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στο έργο αλλά είτε όλοι τα αγνοούν γιατί δεν έχουν δει την ταινία είτε δεν θέλουν να τα δουν εσκεμμένα.
Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το οτι μπορεί ένας επιστήμονας ή παρατηρητής να δει το μικρό φίδι ακόμα και εντελώς σχηματισμένο πριν ακόμα το κέλυφος του σπάσει. Μπορεί να δει την γέννηση την δημιουργία, την εκκόλαψη, την ανάπτυξη η οποία είναι ταχύτατη, σταθερά επιταχυνόμενη και ξεκάθαρα καθορισμένη και μη αναστρέψιμη.
Οπότε ο παρατηρητής μπορεί να βλέπει τα γεγονότα να έρχονται αλλά δεν μπορεί να αντιδράσει. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό που μας παρουσιάζει η ταινία είναι οτι το αβγό του φιδιού είναι δύσκολο να βρεις τρόπο να το βλάψεις, είναι δύσκολο να το σπάσεις, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τα βρεις όλα και να εξαφανίσεις τον κίνδυνο.
Το αβγό του φιδιού σαν ταινία για έναν αντικειμενικό παρατηρητή είναι ένας συμβολισμός θετικός με στοιχεία φυσικής δύναμης και υπεροχής. Παρουσιάζει την παντοδυναμία Του, λόγω σχεδόν παντελής έλλειψης φυσικών εχθρών, συμβολίζει την γέννηση του ισχυρού, συμβολίζει την μοίρα που όταν έρθει η ώρα της πραγματοποίησης της κανένας μα κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι για να την αποτρέψει.