Όπως στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας κατέρρευσε «εντέχνως» το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας γιατί τις έχανε ο Μητσοτάκης, έτσι και στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε τρόπος να αναδειχτεί ελεγχόμενα, ο εντελώς άγνωστος στους ψηφοφόρους της επαρχίας, Νίκος Ανδρουλάκης.

Όταν ακούει κάποιος Ανδρουλάκης το μυαλό του πηγαίνει στον Μίμη και όχι σε αυτόν που αναδείχτηκε τελικά. Πως όμως εξελέγη ένας άγνωστος, πάμπλουτος σαν τον Ανδρουλάκη;

Ο μοναδικός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ που είχε τα φόντα να φτιάξει ένα ισχυρό και σοβαρό κόμμα του Κέντρου ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, αν και συνυπεύθυνος για την καταστροφική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ πριν,αλλά και μετά την ανίερη συμμαχία και την συγκυβέρνηση με την ΝΔ για χάρη των μνημονίων.

Πλέον, όμως, το κριτήριο για το ποιόν θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι δεν είναι τα «μνημόνια» αλλά το λιγότερο «κακό πρόσωπο» με σοβαρή προσεγγιση σε Εθνικά και οικονομικά θέματα και τους Τσίπρα-Μητσοτάκη τους νικάει με άνεση ο Α. Λοβέρδος .

Με την μετριοπαθή στάση του λοιπόν, χωρίς ακραία καπιταλιστικές φωνές και χωρίς «αυτιστικό» ριζοσπαστικοποιημένο αριστερό, εθνο-μηδενιστικό λόγο, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια προς την ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ απογοητευμένοι πλέον από τους χειρισμούς Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Στα επιτελεία των κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε κοινό σύνθημα «να εκλεγεί νέος Αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, οποιοσδήποτε εκτός από Λοβέρδο».

Έτσι, μαζικά πήγε κόσμος που δεν ψηφίζει ή δεν ψήφισε ποτέ ΠΑΣΟΚ και ψήφισε Ανδρουλάκη, και παράλληλα μπήκε και ως «λαγός» ο Γ. Παπανδρέου (ΓΑΠ), που ήταν βέβαιο πως θα λεηλατήσει μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Λοβέρδου και σχεδόν καθόλου από τους ψηφοφόρους του Ανδρουλάκη. Επιπλέον, να σημειωθεί, ότι τυχόν παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ευρωβουλή, για να ηγηθεί του αγώνα για τις βουλευτικές εκλογές εξυπηρετεί τον αδερφό του ΓΑΠ, Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος είναι πρώτος επιλαχών του ΚΙΝΑΛ και αυτόματα καταλαμβάνει την έδρα στην ευρωβουλή οπότε δεν θα γίνει ποτέ παραίτηση και κοινοβουλευτικά θα είναι απών.

Ο σκοπός αρχικά ήταν να περάσουν στον δεύτερο γύρω οι Ανδρουλάκης-Λοβέρδος και να στηριχτεί μετά ο Ανδρουλάκης. Το σχέδιο όμως πήγε καλύτερα από ότι σχεδίαζαν, και ο Λοβέρδος δεν κατάφερε να περάσει ούτε στην δεύτερη Κυριακή και στα «στρατόπεδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, πάλι από κοινού φώναζαν «θρίαμβος!!!».

Έτσι οι σοβαροί ψηφοφόροι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ με νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, είτε θα αδρανοποιηθούν ακούγοντας τον δήθεν αριστερό-σοσιαλδημοκρατικό λόγο Ανδρουλάκη που θυμίζει δεκαετία ’80, είτε θα αποχωρήσουν και θα πάνε προς την Νέα Δημοκρατία.

Οι γραφικοί και δήθεν επαναστάτες αριστεροί, θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Άξιο αναφοράς επίσης είναι το ό,τι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου πήγαν και στάθηκαν σε ουρές να ψηφίσουν πληρώνοντας και αντίτιμο (3 ευρώ), χωρίς ίχνος ντροπής για το παρελθόν του κόμματος που σαν «εγκληματική οργάνωση» με Τσοχατζόπουλο, Μαντέλη, Τσουκάτο, Παπαντωνίου κλπ, κατέκλεψε τα δημόσια ταμεία, και επιπλέον χρωστάει τεράστια ποσά από Τραπεζικό δανεισμό.

Όλοι οι Έλληνες λοιπόν θα πρέπει να χαιρόμαστε για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, μιας και η Κυριακή που μας πέρασε, είναι η «ωρολογιακή βόμβα» στα «θεμέλια» του κλεφτοΠΑΣΟΚ που αργά ή γρήγορα θα «εκραγεί» και θα απορροφηθεί, ότι έχει απομείνει, από την Νέα Δημοκρατία η οποία είναι ο Κύριος εκφραστής της νεοφιλελεύθερης κεντροαριστεράς στην Ελλάδα με πλήθος κυβερνητικών στελεχών να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, από την Αριστερά εσωτερικού, μέχρι και από το ΚΚΕ.

Χρήστος Χατζησάββας